Fodring af kaniner

Følg os på facebook

Fodring af kaniner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange problemer hos kaniner er fodringsrelaterede og vil dermed kunne undgås ved korrekt fodring. Kaniner har brug for en fiberrig kost, som både består af fordøjelige og ufordøjelige fibre. For lidt fibre gør bl.a. kaninen mere udsat for mave/tarm problemer.

 

Fordøjelige fibre: De livsvigtige næringsstoffer optages i kroppen (sukker, stivelse, proteiner mm). Fibrene forgæres og kommer senere ud som Caecotropher, en lidt blød afføring. Denne afføring indeholder essentielle vitaminer, mikroorganismer, amino- og fedtsyrer, som bidrager til en sund fordøjelse. Det er livsvigtigt for kaninen at spise disse Caecotropher.

 

Ufordøjelige fibre: Disse fibre er også meget vigtige for kaninens sundhed og helbred, da de bl.a. hjælper med at slibe tænderne, som på kaniner vokser hele livet (både fortænder og kindtænder).

 

Det skal kaninen spise:

Den optimale foderfordeling for kaniner er:

 

80 % Hø: En kanin skal spise en bunke hø på størrelse med kaninen selv, hver dag. Køb hø af god kvalitet og sørg for, at kaninen altid har adgang til det. Hav gerne hø flere forskellige steder.

 

15 % Grønt : Fra naturen: Mælkebøtter, græs, vejbred, skvalderkål og kløver. Krydderurter, (friske som tørrede), er også et hit hos kaniner. Grene fra hassel, pil eller frugttræer er kaniner også rigtig glade for. Bare husk, at undgå grene fra hyld og træer med stenfrugter (fx kirsebærtræer).

Året rundt: Romaine salat, hjertesalat, krølsalat, bladselleri, jordskokker, asparges, gulerodstoppe, rød og gul peber. Grønkål, broccoli, hvidkål og spidskål er også et godt valg, dog skal man være lidt varsom med kål, da det kan give luft i maven. Nogle kaniner har en sart mave og tåler slet ikke kål.

Giv sjældent gulerødder, da de indeholder meget sukker og for lidt fibre. Så ligesom med frugt, kan de gives i små mængder.

 

5 % Tørkost: Tørkost gives som et supplement til den øvrige kost, for at sikre nok vitaminer og mineraler. Giv foderpiller af god kvalitet som fx. Burgess Excell (forhandles bl.a. her på klinikken). Her har kaninen ikke mulighed for at sortere i pillerne, da de alle er ens. Dermed undgås at kaninen får for meget sukker og for lidt eller ingen af de vigtige vitaminer. Kaninen har en sød tand og vil vælge at spise alt det fede og det med højt sukkerindhold i en müsliblanding. Samtidig tager det appetitten fra høet. Derudover er næringsindholdet i müsliblandingerne slet ikke tilstrækkeligt, da det indeholder alt for lidt fiber og kalk og alt for mange letfordøjelige kulhydrater. Jo mere sukker og stivelse kaninen indtager, jo flere caecotropher kommer der ud i den anden ende. Det kan resultere i en beskidt bagende, klumpet til med disse caecotropher - som i øvrigt ofte forveksles med diarre. Kaniner kan også blive overvægtige, hvilket kan medføre andre alvorlige tilstande som fx. led- og hjerteproblemer.

 

Hvad skal man undgå?

Udover müsliblandinger og grene fra hyld og træer med stenfrugter, skal man undgå at give sin kanin:

•Avocado, kartofler, tomatplanter, majskolber, rabarber, græs der er slået med en plæneklipper og alle former for løgplanter (fx påskeliljer og hyacint mm.).

•Icebergsalat og agurk, er ikke giftigt for kaninen, men indeholder stort set kun vand.

•Undgå også diverse ”godbidder” som fx korn- og nøddestænger, der indeholder meget sukker og stivelse. Undgå alle mælkeprodukter som kaniner slet ikke kan tåle.

 

Frederikssundsvej 195B

2700 Brønshøj

lh@bronshojdyreklinik.dk

 

 

Tidsbestilling

på telefon 38 60 18 16

Mandag - fredag fra kl. 7.30

 

Åbningstider:

Mandag kl. 8 - 17

Tirsdag kl. 8 - 18.30

Onsdag og torsdag kl. 8 - 17

Fredag kl. 8 - 16.30

Lørdag (kun fodersalg) kl. 10 - 13

 

Vagt:

Ved akut sygdom uden for normal åbningstid. Ring: 38601816

Opdatering af data til udsendelse af vaccinations remainder og nyheder via mail.