Kaniner og marsvin skjult side

Følg os på facebook

Lidt om kaniner og marsvin

 

Kaniner og marsvin

 

Vi har flere og flere, der kommer i klinikken med kanin eller marsvin. De er gode kæledyr til børn, især hvis de er vant til at blive taget op og håndteret fra små. I det følgende har vi skrevet lidt om de forskellige ting, du skal være opmærksom på, hvis I har kanin eller marsvin.

 

Kanin:

Kaniner kan blive op til 12 år, dog er det mest almindeligt med en alder på 5-9 år som kælekanin. Der er mange forskellige kaninracer og de kan veje fra 2-8 kg. En kanin er drægtig i 28-34 dage og føder 4-12 unger. Ungerne fødes helt nøgne og uden øjne. De bliver kønsmodne efter16-20 uger. Naturligt lever kaniner i kolonier, men det kan være svært at få en ekstra kanin til selskab, hvis de ikke er vant til hinanden fra unger. Der kan opstå slåskampe, når man prøver at introducere en ny kanin, som kan give store sår. Selv kaniner, der er vant til at gå sammen kan pludseligt begynde at slås uden åbenlys grund. I så fald må man holde dem adskilt.

 

Vi anbefaler at få kaniner neutraliseret, dvs. kastreret eller steriliseret. Så nedsættes aggressivitet og kaninen bliver mere rolig og kælen i de fleste tilfælde. For hunkaniner gælder at kræft i livmoderen undgås. Der udvikles livmoderkræft hos 80 % af kaniner over 4 år.

 

Tænderne vokser hele livet hos kaniner. Derfor er det er vigtigt, at kaninen får et foder der slider tænderne, da de ellers vokser for lange og kan genere og give sår i munden.

Et godt foder til kaniner er grønsager som kål, gulerødder, blegselleri, friske krydderurter og salat. Frugt må gives i meget begrænsede mængder, da kaninen hurtigt kan blive overvægtig. Der skal altid være grene i buret, som kaninen kan tygge i og slide tænderne. Gode grene er fra frugttræer (ikke stenfrugt), pile og birkegrene. Hver dag gives godt hø og gerne frisk grønt som græs og mælkebøtteblade. Vær opmærksom på ikke at give for meget saftgrønt, da det kan give diarre. Giv et godt fuldfoder (pillefoder), men ikke for meget,da det ikke slider tænderne og hurtigt giver overvægt. Det vigtigste er at varierer foderet så det ikke bliver for ensidigt. Husk langsomt at indfører ændringer i din kanins foder så fordøjelsen kan følge med. Kaniner fordøjer deres mad 2 gange. Det betyder at de spiser deres 1. afførring igen for at fordøje foderet bedre. Det er vigtigt at give masser af fiber i maden for at slide tænder og undgå diarre.

 

Kaniner kan fint holdes indendørs og gå frit omkring. De lærer hurtigt at benytte et bestemt område til toilet og man har et kæledyr som en kat. Mange kaniner nyder at ligge i sofaen og søger aktivt kæl og omsorg fra mennesker.

 

Marsvin:

 

Marsvin er små runde dyr med korte ben og lille hoved. Den typiske levealder er 4-7år. Vægten svinger mellem 700 -1500 gram. Marsvin kan få 4-5kuld om året og er drægtige i 65-70 dage. Typisk fødes 2-5 unger, der er fuldt udviklede med pels og øjne. Marsvin tilhører gnavere og meget sociale dyr der lever grupper. Det er bedst at have mindst 2 marsvin, da de har meget glæde af hinanden og behøver kontakt til artsfæller. Da 2 marsvin hurtigt kan blive til mange hvis det er en han og hun anbefaler vi at kastrere hannen. Har man 2 hanner sammen kan det også være godt at kastrere dem, da de bliver roligere og mere kælne. Der findes mange forskellige racer både kort og langhårede. Selv en hårløs variant er avlet frem kaldet skinny marsvin.

 

Marsvin kan ikke selv danne c-vitamin og skal have dette hver dag i foderet. Gode kilder til c-vitamin er kruspersille og forskellige slags kål. Fodring med grene og grønsager som for kaniner og et godt pillefoder til marsvin. Hos marsvin vokser tænderne hele livet og det er vigtigt med grene og hårde grønsager at gnave i, for at slide tænderne.

For tidsbestilling, råd og vejledning - ring på telefon 38 60 18 16.

Frederikssundsvej 195B

2700 Brønshøj

lh@bronshojdyreklinik.dk

 

 

Tidsbestilling

på telefon 38 60 18 16

Mandag - fredag fra kl. 7.30

 

Åbningstider:

Mandag kl. 8 - 17

Tirsdag kl. 8 - 18.30

Onsdag og torsdag kl. 8 - 17

Fredag kl. 8 - 16.30

Lørdag (kun fodersalg) kl. 10 - 13

 

Vagt:

Ved akut sygdom uden for normal åbningstid. Ring: 38601816

Opdatering af data til udsendelse af vaccinations remainder og nyheder via mail.