Værd at vide om undulater.

Frederikssundsvej 195B

2700 Brønshøj

lh@bronshojdyreklinik.dk

 

 

Tidsbestilling

på telefon 38 60 18 16

Mandag - fredag fra kl. 7.30

 

Åbningstider:

Mandag kl. 8 - 17

Tirsdag kl. 8 - 18.30

Onsdag og torsdag kl. 8 - 17

Fredag kl. 8 - 16.30

Lørdag (kun fodersalg) kl. 10 - 13

 

Vagt:

Ved akut sygdom uden for normal åbningstid. Ring: 38601816

Undulater

Undulaten er en af de mest populære stuefugle i Danmark og den type fugl vi ser hyppigst her på klinikken.

 

Fodring:

Undulater spiser ikke nødvendigvis, hvad der er bedst for dem – men rettere hvad der smager sødt og lækkert. Der findes mange frø blandinger, som er beregnet til undulaten, men det er vigtigt, man vælger et pelleteret kvalitetsfoder, da frøblandingerne ikke dækker fuglens næringsbehov for vitaminer og mineraler. I naturen spiser undulaten meget varieret og sorterer meget i sin kost – dette er en vigtig adfærd for undulaten at udføre også i fangenskab. Et pelleteret foder giver stadig mulighed for sortering, da det ofte består af piller i forskellige former og farver.

Foruden fuglens foderblanding bør man også fodre med grøntsager, dette er også en stor del af fuglens aktivering. Af frugt og grønt kan fodres med majskolbe, æble/pære, broccoli, blomkål, gulerødder, persillerod, persille, krydderurter generelt, salat, rucola, spinat og meget mere.

 

Aktivering:

Fodringen er en stor del af aktivering, f.eks. kan en majskolbe hænges op i buret og salatblade kan hæftes fast med en tøjklemme, eller kommes i en hø-kugle, på denne måde skal fuglen arbejde lidt for føden.

Legetøj er en vigtig del af undulatens liv og det kan gøres meget simpelt, dog er det vigtigt du ikke køber et spejl hvor undulaten kan se sit eget spejlbillede, da der er stor risiko for den så ikke knytter sig til dig. Derimod er undulaten et meget selskabeligt dyr og vi anbefaler derfor altid at din fugl får en makker.

Vælg så vidt muligt legetøj i naturmaterialer, kattebolde, skruelåg fra en sodavandsflaske, tørret rugbrød, grene – hængebirk, friske grene fra frugttræer.

 

Fjerplukning:

En fugl, der plukker fjer kan være en udfordring at få behandlet for denne vane. Fjerplukning har sjældent én årsag, men kan skyldes mange forskellige faktorer, inkl. underliggende medicinske sygdomme. Det er vigtigt, at der sættes ind ved de første tegn på fjerplukning da det er en vane der kan være utroligt svær at komme til livs. Af medicinske årsager kan nævnes: parasitter, leversygdom med kløe, hudbetændelse eller neoplasi dvs. en tumor eller cancer, allergi eller nedsat stofskifte. Fejlernæring er en mere sandsynlig årsag end de medicinske sygdomme.

Fodbylder/pododermatit:

Pododermatit eller fodbyld er en infektion eller inflammation af fuglens vægtbærende trædepuder. Til at starte med ses blot tab af skæl på benene, rødme og som tilstanden forværres, dannes åbne sår som kan blive betændte. Fodbylder kan blive meget slemme og huden på trædepuden kan dø, falde af og knoglen blive betændt. Disse fugle vil være meget halte og ømme.

Din fugl er især udsat for at udvikle fodbylder hvis den er overvægtig, har vitamin A mangel eller siddepindene i buret er beklædt med hårdt plastik eller sandpapir. Behandlingen kræver selvfølgelig for den overvægtige fugl at den taber sig, og i de tidlige stadier kan det være nok at gøre siddepindene bløde med lidt polstring omkring og sørge for at burets bund er beklædt med avispapir. Desuden bør fuglen få forbedret sin diæt, og behandles med både antibiotika samt anti-inflammatoriske lægemidler.

Scaly leg eller fodskab

Cnemidocoptes er en mide som kun rammer fugle og kan give fortykninger i huden og hudbetændelse. Sygdommen kaldes også fodskab eller scaly leg på engelsk.

Som regel er det områderne uden fjerbeklædning der rammes, f.eks. næb, ben, øjenomgivelser og området omkring anus. Det er ikke alle fugle der bliver påvirket af mide infestationen, men som regel er det unge fugle eller fugle med et svækket immunsystem.

Undulater og kanariefugle med miderne vil få skællet hud og kruster på deres fjerløseområder samt en hvid-grå farvning af huden. Da miderne lægger sig under huden kan denne virke udposet og hævet og givet et fortykket udseende.

Huden kan blive så fortykket omkring næseborene at fuglen får vejrtrækningsproblemer og omkring fødderne kan blodomløbet blive stoppet og give nekrose.

Diagnosen stilles af dyrlægerne ud fra symptomerne og dyrlægen kan evt. vælge at lave et skrab i huden og se på dette under mikroskopet, hvor evt. mider kan påvises.

Dyrlægen behandler undulaten ved enten at give en lille dråbe anti-parasitært middel i munden eller på huden 2 gange med 10 dages mellemrum.

 

Følg os på facebook

Opdatering af data til udsendelse af vaccinations remainder og nyheder via mail.