Øregangsbetændelse hos hund og kat

Frederikssundsvej 195B

2700 Brønshøj

lh@bronshojdyreklinik.dk

 

 

Tidsbestilling

på telefon 38 60 18 16

Mandag - fredag fra kl. 7.30

 

Åbningstider:

Mandag kl. 8 - 17

Tirsdag kl. 8 - 18.30

Onsdag og torsdag kl. 8 - 17

Fredag kl. 8 - 16.30

Lørdag (kun fodersalg) kl. 10 - 13

 

Vagt:

Ved akut sygdom uden for normal åbningstid. Ring: 38601816

 

Øregangsbetændelse hos hund og kat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ryster din hund eller kat på hovedet?
  • Klør den sig ved ørerne?
  • Har den meget flåd i øregangen?
  • Gnubber den hovedet hen ad gulvet?
  • Er der ændret lugt fra øret?

 

Hvis du ser et eller flere af disse symptomer hos din hund eller kat, kan det være tegn på øregangsbetændelse. Der er forskellige former for og årsager til øregangsbetændelse og det er altid vigtigt at få dit kæledyr undersøgt af en dyrlæge ved tegn på øreproblemer.

Nogle dyr viser først tegn på øre-gener når det er meget slemt, hvor andre viser tegn ved tidlig sygdom. I nogle tilfælde vil du opdage at din hund eller kats øregang er helt fyldt op af ørevoks. For at kunne vide hvad øreproblemet skyldes er det vigtigt at udtage en prøve fra øregangen. Denne prøve vil dyrlægen se på i mikroskopet og herved beslutte hvilken behandling, der passer bedst til din hund eller kat.

Hund:

Mange hundeejere oplever at deres hund får øregangsbetændelse på et tidspunkt i deres liv. Hos nogle hunde er det et tilbagevendende problem. Symptomerne på at din hund har en betændelse i øregangen kan udover de nævnte foroven være smerte, en rød og varm øreflap samt kløe.

Årsagerne til at der opstår en betændelse i øret hos din hund kan være mange og der er nogle racer, som rammes hyppigere end andre. Af overrepræsenterede racer kan nævnes Labrador Retriever, Fransk Bulldog, Cocker Spaniel og Boxer, men alle racer kan få sygdommen. De primære årsager til øregangsbetændelse er typisk allergi, øremider, stofskifte sygdomme m.fl. som forårsager en vækst af enten bakterier eller gærsvampe. Det er typisk for mange hunde, at de rammes i sommerhalvåret efter en lang sommer med badeture og fugtig varme. Hunde med smalle øregange, lange pendulerende ører samt øget fugtighed i øregangen er prædisponerede for en øregangsbetændelse.

Ved gentagende behandlingsforløb vil vi typisk her på klinikken tale med dig som ejer om det evt. kan skyldes en underliggende allergi som blusser op på forskellige årstider.

Behandlingen her på klinikken består af følgende for at sikre det bedste resultat:

-Vi kigger ned i øregangen hos hunden med en tragt samt lys for at vurdere mængden af betændelse, forandringer i øregangen og for at se om trommehinden er intakt.

-Vi anbefaler altid at undersøge sekret fra øret under mikroskop, for at vide om det er svampe, bakterier, parasitter eller en kombination heraf som forårsager betændelsen. På denne måde kan vi målrette behandlingen af den enkelte patient.

-Oprensning af øregangen for betændelse og ørevoks. Nogle gange er betændelsen så voldsom og smertefuld at dette kun kan ske i fuld narkose. Det er vigtigt at øret renses op til trommehinden kan ses, da øredråber ikke virker hvis de kommes i et øre fyldt med ørevoks.

-Det er vigtigt at rense op og se at trommehinden ikke er rumperet, da en mellemørebetændelse er meget alvorlig og øredråber ikke må bruges i disse tilfælde.

-Når øret er oprenset og trommehinden ser fin ud, behandles med de øredråber som er udvalgt til patienten. Nogle gange suppleres behandlingen med enten smertestillende piller eller med piller som nedsætter hævelsen i øregangen. Typisk skal ørerne dryppes 2 gange dagligt i 10 dage.

-Vi vil altid anbefale en kontrol efter endt behandling. Det er meget vigtigt at ørebetændelsen er væk inden man stopper behandlingen, så den ikke blusser op igen 14 dage senere.

Kat:

 

 

 

 

 

 

 

 

Øregangsbetændelse er ligesom hos hunde også en hyppig diagnose hos kat. Symptomer hos kat er meget lig dem der ses hos hund med kløe, rødme og øget mængde ørevoks.

Årsagerne til øregangsbetændelse kan ligesom hos hund være talrige. Af typiske årsager kan nævnes allergi (både fødevareallergi eller allergener i miljøet), stofskiftelidelse, øremider, bakterier eller gærsvampe.

Øremider rammer typisk unge katte, som er blevet smittet af deres mor, og som ejer vil du udover de klassiske symptomer hos katten også se et mørkt kaffegrums-lignende sekret som fylder øregangen op. Får din kat stillet diagnosen øremider, er det meget vigtigt at få renset dem op under narkose, da de danner en prop i øregangen som gør at øredråber ikke kan nå ned i øregangen og kvæle øremiderne.

Behandlingen her på klinikken er meget lig den du kan læse ovenfor, ved behandling af hund.

Administration af øredråber eller ørerens:

Har din hund eller kat fået stillet diagnosen øregangsbetændelse vil du typisk få ordineret øredråber. I nogle tilfælde vil du også blive anbefalet at supplere behandlingen med ørerens. Da øregangen hos hund og kat er mere L-formet end menneskets vil der typisk dannes en ansamling af voks eller øredråber i dette hjørne. For at fjerne dette voks og få øredråberne ned i dybden administreres lidt ørerens ned i øregangen. Masser ved ørebasis i 20-30 sekunder for at løsne ørevoksen, mens du holder øreflappen oppe. Brug en tot bomuldsvat til at rense overskydende ørerens samt voks ud. Brug ikke vatpinde nede i øregangen men gerne til at rense helt oppe på øreflappen. På samme måde ved at holde øreflappen oppe og massere i 20-30 sekunder ved ørebasis, administreres øredråberne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Øregangsbetændelse hos hund og kat ses hyppigt her i klinikken og det er vigtigt med hurtig behandling. Hvis du er i tvivl om dit kæledyr har en begyndende infektion er du altid velkommen til at ringe til os på klinikken så vi kan råde dig bedst muligt.

 

 

 

Følg os på facebook

Opdatering af data til udsendelse af vaccinations remainder og nyheder via mail.