Mave- tarm problemer

Følg os på facebook

Mave-tarm problemer i form af diarre og/eller opkast hos hund.

 

Tarmbetændelse som viser sig som diarre og/eller opkast er en hyppig årsag til henvendelse hos dyrlægen. Årsager til tarmbetændelse er mange og bør altid tages alvorligt. De hyppigste årsager er infektion med virus eller parasitter. Men infektion med skadelige bakterier, intolerance overfor foder, slugt et fremmedlegeme eller forgiftning kan også ses. Hunde med forandringer i de indre organer som lever, nyre og bugspytkirtel, kan også få diarre og opkastninger. Her kan det være nødvendigt at få taget en blodprøve.

 

For at komme nærmere en diagnose, kan det være relevant at undersøge hundens afføring. Her undersøger vi får diverse indvoldsparasitter heriblandt Giardia, som er en parasit som både kan give akut diarré men også tilbagevendende vekslende afføring over længere tid.

 

Gå altid til dyrlægen hvis:

•Hunden er nedstemt, sløv og nedsat spiselyst

•Hunden har over 39 i temperatur

•Hvis der er blod i opkast eller afføring

•Hvis det har stået på i 3 dage eller mere

•Hvis diarreen/opkastningerne er meget voldsomme

•Hvis det er en hvalp

 

Hvis dyrlægen konstaterer, at tilstanden ikke er alvorlig, er der visse ting, man selv kan gøre for at bedre situationen. Et døgns faste med adgang til frisk vand eller evt. kogt koldt vand, kan kombineres med en eller flere af følgende midler:

Diæter: Hos dyrlægen kan man købe forskellige typer af skånekost til dårlig mave, enten som våd- eller tørfoder. Skåne foder er lavet på meget letfordøjelige proteiner og et mindre fedtindhold, der sikrer en god optagelse af næringsstofferne, selvom tarmens enzymkapacitet er påvirket. Sørg for at bruge skånediæten i ca. 5-8 dage, og brug herefter tid på at blande dyrets eget foder i – lav aldrig et brat foderskift!

 

Anbefalet diæter: Specific CID/CIW, Pescription Diet i/d, Royal Canin: intestinal.

Altenativt kan gives havregrød, kogt løse ris, kogt kylling eller fisk – lyst og magert kød.

 

Prokolin (evt Zoolac): Dette er en pasta som leveres i en sprøjte og er nemt at give. Pastaen indeholder naturligt forekommende bakterier; probiotika som erstatter de tabte gavnlige bakterier og hjælper med at holde skadelige bort. Tillige indeholder pastaen et prebiotikum, kaolin og pektin som hhv. stimulerer væksten af gavnlige bakterier, gør afføringen mere fast og beroliger tarmvæggen.

Det er vigtigt, at det gives tidsmæssigt forskudt i forhold til en evt. antibiotika behandling.

 

Canikur: Et tilsvarende kosttilskud mod mild diarre, der fås som tyggetabletter. Det består af plantefibre og mineraler, som binder uønsket indhold i tarmen, og som derefter forsvinder sammen med afføringen. Det gives 4 gange med 8-12 timers interval, og kan gives alene eller kombineres med medicin.

For tidsbestilling ring på telefon 38 60 18 16.

Frederikssundsvej 195B

2700 Brønshøj

lh@bronshojdyreklinik.dk

 

 

Tidsbestilling

på telefon 38 60 18 16

Mandag - fredag fra kl. 7.30

 

Åbningstider:

Mandag kl. 8 - 17

Tirsdag kl. 8 - 18.30

Onsdag og torsdag kl. 8 - 17

Fredag kl. 8 - 16.30

Lørdag (kun fodersalg) kl. 10 - 13

 

Vagt:

Ved akut sygdom uden for normal åbningstid. Ring: 38601816

Opdatering af data til udsendelse af vaccinations remainder og nyheder via mail.