Hævelse - kan betyde svulst - Hvad gør jeg

 

Min hund eller kat har en hævelse - er det en knude/tumor? - Hvad gør jeg?

 

Hvis du opdager at din hund har fået en tumor eller hævelse er det altid en god ide at kontakte din dyrlæge. Der kan være mange årsager til at din hund har udviklet en ”bule”. Som oftest har du som ejer mærket en knude et sted på eller under hudoverfladen. En bule er ikke altid en tumor men kan f.eks. også være en byld eller en blodansamling efter tilskadekomst.

 

Hvad kan man selv gøre?

Som dyreejer er det en god ide jævnligt at mærke sin hund eller kat igennem derhjemme. Finder du en tumor er det en god ide at gøre notits af dennes størrelse, samt hvor hurtigt den er kommet frem og vokset.

 

Hos dyrlægen

Når din dyrlæge undersøger dit kæledyr kan denne ikke udtale sig 100 % om hvilken form for tumor dit kæledyr har ved at kigge og mærke på den. Man vil altid være nødt til at få lavet flere undersøgelser for at få stillet en diagnose og komme dette svar lidt nærmere. Din dyrlæge kan vælge at tage en lille celleprøve, som man kigger på under et mikroskop, en biopsi af tumoren som sendes til et laboratorium eller man kan vælge at fjerne hele tumoren og sende denne til undersøgelse hos en histopatolog. Svaret på de forskellige undersøgelser kan give dig som ejer et svar på, om der er tegn på malignitet dvs. om det er en ondartet tumor eller om det er en benign, dvs. godartet tumor. De forskellige diagnostiske tests vil give din dyrlæge en ide om hvilken behandling, der er mest hensigtsmæssig for dit kæledyr.

 

Behandling

Den mest normale og ældste form for behandling hos hund og kat er stadig at man fjerner tumoren kirurgisk, dvs. den opereres væk under fuld narkose. Hvis der er tale om en knude, der er opdaget på et tidligt stadie, så den kan fjernes i sin helhed og der ikke er spredning til andre organer, er denne behandling helbredende.

Der findes mange former for tumorer og kræftformer, som ikke errelateret til huden eller vævet under huden og derfor ikke viser sig som en tydelig tumor eller hævelse i huden. Har du fundet en hævelse på din hund eller kat som er begyndt at vokse, anbefaler vi altid at du tager kontakt til os og bestiller en tid hos dyrlægen.

 

 

 

 

 

 

 

Følg os på facebook

Frederikssundsvej 195B

2700 Brønshøj

lh@bronshojdyreklinik.dk

 

 

Tidsbestilling

på telefon 38 60 18 16

Mandag - fredag fra kl. 7.30

 

Åbningstider:

Mandag kl. 8 - 17

Tirsdag kl. 8 - 18.30

Onsdag og torsdag kl. 8 - 17

Fredag kl. 8 - 16.30

Lørdag (kun fodersalg) kl. 10 - 13

 

Vagt:

Ved akut sygdom uden for normal åbningstid. Ring: 38601816

Opdatering af data til udsendelse af vaccinations remainder og nyheder via mail.